Αναζητούν τον θησαυρό του Ιμπραήμ Αληδάκη

0   σχόλια



Στον “πυρετό” του χρυσού ζει τα τελευταία 24ωρα ο Εμπρόσνερος Αποκορώνου καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται νόμιμες ανασκαφές από συνεργείο χωματουργικών εργασιών προκειμένου να εντοπιστεί ο κρυμμένος θησαυρός του Τουρκοκρητικού γενίτσαρου Ιμπραήμ Αληδάκη.
Aπό την επιτόπια επίσκεψή μας χθες στον πύργο του Αληδάκη στον Εμπρόσνερο και στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο που γίνονται οι εργασίες τραβήξαμε φωτογραφίες, ενώ εκτελούσαν εργασίες νότια και πολύ κοντά με τον πύργο, με τον λάκκο που ανοίγεται να εκτιμάται ότι θα φτάσει σε βάθος τα 18 μέτρα.



ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Κάτοικοι του χωριού που ρωτήσαμε απάντησαν ότι «Γερμανοί επιστατούν τις εργασίες ανεύρεσης του χρυσού τον οποίο είχε ο διαβόητος Τούρκος ζωοκλέφτης και άρπαγας των περιουσιών των χριστιανών σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας σήμερα συγχωριανού μας. Την επιχείρηση έχουν αναλάβει οι χωματουργικές εργασίες του Αντώνη Τρικάκη».



Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Για τις εργασίες αναζήτησης του χρυσού ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, όταν τον ρωτήσαμε να μας πει τι συμβαίνει, απάντησε ότι την Πέμπτη του γνωστοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Βρυσών πως έχει αρχίσει πριν από 3 ημέρες η ενέργεια αυτή με τριήμερη άδεια της Περιφέρειας Κρήτης και με την επίβλεψη αστυνομικών.
Ο ίδιος υπογράμμισε στη συνέχεια για τις εργασίες που γίνονται στον πύργο του Αληδάκη, λέγοντας τα εξής: «Πριν από ενάμιση περίπου μήνα άρχισαν εργασίες αποκατάστασης του δυτικού τμήματος με φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Κρήτης μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αποκορώνου, έχοντας φορέα υλοποίησης του όλου έργου την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων», για να συνεχίσει επικροτώντας την πρόοδο των εργασιών επισημαίνοντας «ήδη έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο οι εργασίες παρά του ότι εργάζονται μέχρι τώρα τρεις συμβασιούχοι, δύο άνδρες και μία γυναίκα».


Ποιος ήταν ο Ιμπραήμ Αληδάκης;
Ο Ιμπραήμ Αληδάκης Αγάς ήταν Τουρκοκρητικός γενίτσαρος που έδρασε πριν και μετά την κρητική επανάσταση του 1770. Ηταν από τους πλέον διαβόητους Τούρκους ζωοκλέφτες και άρπαγες περιουσιών των χριστιανών Κρητικών. Είχε στο ενεργητικό του πάμπολλες κλοπές κοπαδιών και είχε καταλάβει και καταπατήσει απέραντα κτήματα που παρουσίαζε με ψευδομάρτυρες ως δικά του. Διατηρούσε δε και πολυάριθμη σωματοφυλακή που είχε εγκαταστήσει στον πύργο όπου έμενε.
Οι χριστιανοί κάτοικοι των γύρω χωριών μη αντέχοντας τη συνεχιζόμενη αρπαγή των περιουσιών τους ξεσηκώθηκαν όλοι μαζί και το 1774 τον πολιόρκησαν στον Πύργο που διέμενε μαζί με τους 120 φρουρούς του. Σε αναζήτηση τότε τουρκικού ένοπλου στρατού η τοπική στρατιωτική δύναμη δεν επενέβη για να καταστείλει την εξέγερση, πιθανώς για να ευνοήσει τον περιορισμό της δύναμης του Αληδάκη Αγά που είχε καταστεί από τα πλούτη του επίφοβος τοπάρχης και για τους Τούρκους.
Ετσι οι Ελληνες χριστιανοί, υπό την ηγεσία του ιερέα παπα-Σήφη, κατέλαβαν τον Πύργο και αφού συνέλαβαν τους 120 φρουρούς στη συνέχεια τούς κατεγκρέμισαν μέχρι ενός από τις επάλξεις του Πύργου, ενώ τον ίδιο τον Αληδάκη κυριολεκτικά τον εξόντωσαν τεμαχίζοντάς τον.

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/